Embryotransplantatie of ET is een verzamelnaam voor de technieken die worden gebruikt om een bevrucht embryo van een donormerrie over te brengen naar een andere merrie, de draagmerrie. Dit proces bestaat uit twee hoofdelelementen: het embryo spoelen en de embryo transfer.
Embryo spoelen bij paarden is een techniek waarbij een bevrucht embryo uit de baarmoeder van een donormerrie wordt gespoeld. Dit gebeurt na de dekking van de donormerrie, op dag 7,8 of 9 na ovulatie. Bij embryo spoelen wordt spoelvloeistof in de baarmoeder ingebracht. Deze vloeistof wordt bij het terugvloeien door een filter geleid dat het embryo opvangt. Het gespoelde embryo kan vervolgens worden overgebracht in de baarmoeder van een draagmerrie, die het embryo uitdragen en het veulen ter wereld kan brengen.
Het invriezen of vitrificeren van paarden-embryo’s is tegenwoordig mogelijk en wordt steeds vaker toegepast. Deze techniek biedt fokkers de mogelijkheid om embryo’s te bewaren voor een latere transfer.
Embryo transfer is the process of placing an embryo, flushed from a donor mare, into a recipient mare.
The procedure for transferring the embryo into the recipient is similar to insemination with frozen semen.
The embryo is loaded into a straw and transferred into the uterus of the carefully selected recipient mare using a double guarded embryo transfer stylet.
At Equiception, the transfer of embryos to a recipient mare is routinely performed using a non-surgical, transcervical procedure. This process ensures that the embryo is transferred into the uterus of the recipient mare safely and efficiently.
Shortly before the transfer, the recipient mare is re-examined to confirm her suitability for receiving the embryo. We check for the presence of a active corpus luteum (CL), and pay close attention to the tone of the uterus and cervix. We also assess whether there is any uterine edema or fluid, as this indicates an unhealthy uterine environment.
If multiple suitable recipient mares are available, the most appropriate one is selected and prepared for the transfer. The mare is placed in a safe and secure stock and sedated 5 to 10 minutes prior to the procedure. Additionally, a non-steroidal anti-inflammatory drug is administered to reduce the release of prostaglandins, which can be triggered by manipulation of the cervix. Prostaglandins may negatively affect the corpus luteum and lower progesterone levels.
The procedure begins with tying up the mare’s tail cleaning the vulva and the entrance to the vagina). The embryo is then loaded into a special transfer instrument. The veterinarian, wearing a sterile rectal glove, protects the tip of the instrument with their hand. This hand is gently inserted into the mare’s vagina and guided toward the cervix. The transfer instrument is positioned at the cervix and carefully passed through it into the uterus. The embryo is then deposited in the middle of the uterine lumen.
After the transfer, it is always confirmed that the embryo has not remained in the metal tip of the transfer instrument. The tip is examined under a microscope to ensure the embryo was successfully deposited.
Following the procedure, it is important to minimize the mare’s exposure to (social) stress. Ideally, she should remain in her current group for the time being before being moved to a new group of mares, if needed.
Embryotransplantatie (ET) biedt fokkers en eigenaren van paarden vele voordelen die het mogelijk maken om de genetische waarde van hun merries te benutten, zonder dat de merrie zelf de fysieke belasting van een zwangerschap hoeft te ondergaan.
De belangrijkste voordelen van ET zijn:
Embryotransplantatie is dus een veelzijdige techniek die veel voordelen biedt voor het behouden van de gezondheid en prestaties van waardevolle merries, en het optimaliseren van uw fokkerij. Bij Equiception begeleiden we u graag door het proces en zorgen wij voor de beste zorg voor zowel de donormerrie als de draagmerrie.
De keuze van de draagmerrie speelt een essentiële rol in het succes van de embryotransfer, de ontwikkeling van de dracht en de groei van het toekomstige veulen.
Het belang van de draagmerrie mag dus absoluut niet worden onderschat. Vaak wordt gedacht dat de keuze voor de draagmerrie minder belangrijk is dan andere aspecten van het proces, maar het tegendeel is waar. De juiste draagmerrie kan het verschil maken tussen een succesvolle dracht en het niet slagen van de embryotransplantatie. Het zorgvuldig selecteren van de juiste draagmerrie is dan ook van groot belang om de kans op een succesvolle embryotransplantatie te vergroten en het welzijn van het veulen te waarborgen.
De draagmerrie dient qua lichaamsbouw en grootte zo goed mogelijk overeen te komen met de donormerrie. De ideale leeftijd van de draagmerrie ligt tussen de 3 en 15 jaar, en haar gewicht mag niet meer dan 150 kg verschillen van dat van de donormerrie.
Equiception biedt een selectie van hoogwaardige draagmerries, maar het is ook mogelijk om een eigen merrie als draagmerrie in te zetten. Het is aan te raden om deze keuze samen met uw dierenarts te overleggen, om te bepalen of uw merrie geschikt is voor deze rol.
Voor meer informatie, zie de pagina over draagmerries.
Bij Equiception heeft u de vrijheid om te kiezen of u uw merrie door onze dierenartsen laat insemineren of door uw eigen dierenarts. Wanneer de merrie naar ons komt voor inseminatie, kan ze tussen de inseminatie en de embryospoeling onze faciliteiten verlaten. Uit onze uitgebreide ervaring blijkt dat de kans op een succesvol embryo en daaropvolgende drachtresultaten vaak hoger zijn wanneer de merrie door ons team wordt geïnsemineerd en opgevolgd, vooral in het geval van merries met specifieke vruchtbaarheidsuitdagingen.
Indien u ervoor kiest om de inseminatie door uw eigen dierenarts te laten uitvoeren, heeft u de optie om de donormerrie door ons te laten spoelen of door uw eigen dierenarts, maar het is van cruciaal belang dat het exacte tijdstip van ovulatie bekend is. Zodra het tijdstip van eisprong bekend is, dient u telefonisch contact op te nemen om een afspraak te maken voor de embryospoeling en/of een draagmerrie te reserveren.
Een van de grote voordelen van embryotransplantatie (ET) is dat sportmerries toch veulens kunnen krijgen, zonder hun carrière te hoeven onderbreken. In sommige gevallen is het wel nodig om het trainings- of wedstrijdschema tijdelijk aan te passen om de kans op succes te vergroten.
Beweging, warmte (ook door inspanning) en stress (bijvoorbeeld tijdens transport) kunnen namelijk invloed hebben op de vruchtbaarheid van de merrie. Dit is vooral belangrijk bij merries die na meerdere pogingen nog geen embryo hebben geleverd, terwijl er geen andere vruchtbaarheidsproblemen zijn.
Om het embryo de beste kans te geven, kan het nodig zijn om tijdelijk te stoppen met trainen of wedstrijden, vooral rond de eisprong en tussen de inseminatie en het spoelen.
Toch zijn er ook veel merries die ondanks training, wedstrijden en transport gewoon succesvol embryo’s leveren. Dat is natuurlijk positief, maar het blijft belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Niet elke merrie reageert hetzelfde, dus een goede planning en flexibiliteit zijn belangrijk bij het combineren van sport en fokkerij.
De drachtpercentages per cyclus van de donormerrie in embryotransplantatie (ET) zijn afhankelijk van verschillende factoren. Deze omvatten zowel de kans op het verkrijgen van een embryo tijdens de spoeling als de kans op een succesvolle dracht bij de draagmerrie na het overzetten van het embryo. Voor een optimaal resultaat is het essentieel dat zowel het management van de donor- als de draagmerrie goed wordt uitgevoerd, en dat de technieken voor het embryo spoelen en overzetten goed beheerst worden.
De kans op het verkrijgen van een embryo bij de spoeling kan aanzienlijk variëren per cyclus en is afhankelijk van de vruchtbaarheid van de donormerrie en hengst, evenals het type sperma dat wordt gebruikt (vers, gekoeld of diepvries). Eveneens is de kans op dracht van de draagmerrie na het overzetten variabel. Deze hangt af van de kwaliteit van het embryo, de ervaring van de persoon die het embryo overzet en de gezondheid en geschiktheid van de draagmerrie.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met het feit dat ongeveer 8 tot 10% van de merries hun dracht verliezen na de eerste positieve drachtcontrole. Dit percentage is vergelijkbaar voor draagmerries en merries die hun eigen veulen dragen, maar kan iets hoger liggen voor draagmerries die een embryo dragen van een oudere donormerrie.
Gemiddeld behalen we bij Equiception een drachtpercentage van 75% voor embryo’s die zijn overgezet in onze eigen draagmerries. De resultaten kunnen echter sterk fluctueren gedurende het seizoen, met een duidelijke afname van de drachtpercentages tijdens periodes van hoge temperaturen.
Ja, gespoelde embryo's kunnen met succes worden ingevroren. Het invriezen van deze embryo's, ook wel vitrificeren genoemd, is een waardevolle techniek die steeds vaker wordt toegepast. Het is echter geen eenvoudige procedure en het succes ervan is afhankelijk van factoren zoals de grootte van het embryo en het juiste moment van invriezen.
Kleine embryo’s (minder dan 300μm) kunnen succesvol worden ingevroren en later gebruikt om een merrie drachtig te maken. Dit vereist nauwkeurige timing, aangezien het embryo de baarmoeder bereikt rond dag 5,5 na de eisprong. Het is essentieel dat de flush wordt uitgevoerd op dag 7 om ervoor te zorgen dat het embryo niet te groot is op het moment van de spoeling. In deze fase maakt het embryo een snelle groei door, dus zelfs een paar uur vertraging kan het verschil maken tussen een geschikt embryo en een embryo dat te groot is om succesvol in te vriezen.
Voor grotere embryo’s, die tussen de 8 en 9 dagen na de eisprong worden gespoeld, moet het embryo vóór het invriezen eerst worden (verkleind). Dit gebeurt met gespecialiseerde apparatuur in het laboratorium, die gebruik maakt van microscopen en manipulators om het embryo voorzichtig te behandelen. Deze techniek vereist aanzienlijke expertise en precisie, omdat zelfs een paar uur vertraging in het proces kan betekenen dat het embryo te groot is om succesvol in te vriezen.
Door het invriezen van embryo’s kunnen de embryo's worden bewaard om op een later moment te transplanteren, wat veel flexibiliteit biedt met name in de selectie van een geschikte draagmoeder.
Bij herhaalde inseminaties en embryospoelingen, vooral vanaf de derde tot vijfde cyclus, kan de donormerrie vatbaarder worden voor baarmoederontstekingen. Deze merries hopen vocht op in de baarmoeder, ontstekingscellen worden zichtbaar op de cytologie en er is bacteriële groei zichtbaar in de kweek. Het is daarom van groot belang om de gezondheid van de baarmoeder van de donormerrie nauwlettend te monitoren, zodat een behandeling op tijd kan worden ingezet om complicaties te voorkomen.
Daarnaast is er altijd een klein, maar serieus risico op rectumscheuren bij elk rectaal onderzoek. Hoewel dit zeldzaam is, kan het in sommige gevallen leiden tot ernstige of zelfs fatale complicaties. Afhankelijk van de grootte, ernst en locatie van de scheur is eventueel een chirurgische behandeling nodig. De prognose hangt af van de ernst van de scheur, de tijd tussen het ontstaan en de behandeling, en de kwaliteit van de eerste hulp die geboden wordt.
Bij Equiception voeren onze ervaren dierenartsen zorgvuldig en met de grootste zorg rectale onderzoeken uit. Jonge, onervaren of zenuwachtige merries worden gesedeerd om de veiligheid van de merrie en het behandelproces te waarborgen.
De kosten van embryotransplantatie (ET) bij Equiception zijn afhankelijk van verschillende onderdelen van de procedure. Dit omvat onder andere de spoeling van de donormerrie, het overzetten van het embryo naar de draagmerrie, de benodigde medicatie en stallingskosten voor de merrie(s) gedurende het proces. Daarnaast kunnen er aanvullende kosten zijn voor het transport van het eventuele embryo en/of de huur van de draagmerrie.
De keuzes die hierin worden gemaakt van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van de procedure.
Voor de meest actuele prijzen verwijzen wij u naar onze prijslijst.