Nederlands

OPU en ICSI

OPU 1
Equiception fallback website logo contact 2025
Meer informatie? Zie ook de veelgestelde vragen
In het kort

OPU/ICSI

OPU (Ovum Pick Up) is de procedure waarbij ovariële follikels worden aangeprikt en leeggezogen om eicellen te verzamelen.
ICSI (Intra-Cytoplasmatische Sperma-Injectie) is de techniek waarbij een enkele spermacel in een rijpe eicel wordt geïnjecteerd.
Het zijn twee aparte stappen, maar ze horen bij elkaar:
OPU is altijd de voorbereiding op ICSI.
Deze moderne technieken zijn een waardevolle aanvulling op de hedendaagse fokkerij.

Meer over OPU/ICSI

Checklist: Optimaal voorbereid voor OPU/ICSI

Een goede voorbereiding is essentieel voor een vlot verloop van de OPU/ICSI-behandeling. Met deze checklist bent u optimaal voorbereid.

Meer over Checklist: Optimaal voorbereid voor OPU/ICSI
Veelgestelde vragen
Wat zijn de voordelen van OPU/ICSI?
  • Het hele jaar door mogelijk
    OPU kan op elk moment in de cyclus van de merrie worden uitgevoerd, zelfs tijdens de winterse anoestrus. Dat betekent dat eicellen ook buiten het dekseizoen kunnen worden verzameld, wat meer flexibiliteit geeft.
  • Geen hormonale voorbereiding nodig
    De OPU-procedure vereist geen hormonale stimulatie vooraf. Dat is gunstig voor onder andere sportmerries, omdat ze in training kunnen blijven zonder dat hun hormoonhuishouding beïnvloed wordt.
  • Merries in de sport Als uw donormerrie actief is in de sport en daardoor zelf geen veulen kan dragen, biedt OPU een uitstekende mogelijkheid om tóch genetisch waardevolle nakomelingen te kunnen krijgen, zonder haar sportcarrière te onderbreken.
  • Embryo’s op het juiste moment gebruiken
    De via ICSI verkregen embryo’s worden ingevroren en pas ontdooid als er een geschikte draagmerrie beschikbaar is. Hierdoor is het niet nodig om meerdere draagmerries te synchroniseren, zoals bij traditionele embryotransplantatie.
  • Eigen draagmerrie inzetten
    Doordat er geen strikte synchronisatie met de donor nodig is, is het goed mogelijk om een eigen draagmerrie te gebruiken. Dat biedt meer controle en kan kosten besparen.
  • Langdurige opslag van embryo’s
    Ingevroren embryo’s kunnen langdurig bewaard blijven tot het gewenste moment van terugplaatsing. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld vroeg in het volgende seizoen te starten met embryotransfers.
  • Geschikt voor merries met vruchtbaarheidsproblemen
    Merries die zelf niet meer drachtig worden of geen embryo’s leveren via spoeling, kunnen vaak nog wel eicellen produceren die geschikt zijn voor ICSI.
  • Post mortem eicelwinning mogelijk
    In geval van plotseling overlijden of geplande euthanasie kunnen nog eicellen uit de eierstokken worden verzameld en gebruikt voor ICSI.
  • Efficiënt gebruik van beperkt of kostbaar sperma
    Voor ICSI is slechts één zaadcel per eicel nodig. Dit maakt de techniek ideaal bij beperkt beschikbare hengsten, verminderde spermakwaliteit of bij zeer waardevol diepvries sperma. Eén rietje kan vaak voor meerdere ICSI-sessies gebruikt worden (gemiddeld tot wel 10 keer).
Is mijn merrie geschikt voor OPU/ICSI?

OPU is mogelijk bij alle merries die op het moment van de procedure niet drachtig zijn. De merrie moet minimaal 3 jaar oud zijn. Bij oudere merries, vanaf ongeveer 17 jaar, neemt de eicelopbrengst af. Merries met een veulen aan de voet zijn niet geschikt voor deze behandeling.

Voor een goede kans op succes is het belangrijk dat de merrie voldoende follikels op haar eierstokken heeft. We adviseren een minimum van 10 á 15  follikels met een diameter tussen de 1 en 2,5 cm. De procedure is het meest effectief bij meerdere kleine tot middelgrote follikels.

Als een merrie goed herstelt en voldoende follikels ontwikkelt, kan de OPU-procedure in principe met regelmatige tussenpozen worden herhaald. Wij hanteren hierbij een minimaal interval van drie weken tussen twee OPU-sessies bij dezelfde merrie. Welzijn staan bij ons voorop, daarom voeren wij de procedure nooit vaker uit dan eens per drie weken.

Om teleurstellingen te voorkomen, raden we aan om de merrie vooraf te laten controleren door uw eigen dierenarts. Dit kan ook enkele dagen voor de geplande OPU bij Equiception. Zo weten we zeker dat de omstandigheden optimaal zijn voor een succesvolle behandeling. 

Wanneer is de beste periode om OPU/ICSI uit te voeren?

Ovum Pick-Up (OPU) kan het hele jaar door worden uitgevoerd. Toch is de periode van oktober tot april over het algemeen het meest geschikt. In deze maanden bevinden veel merries zich in de overgang van het actieve voortplantingsseizoen (oestrus) naar de rustfase (anoestrus), of andersom. Tijdens deze overgangsperiode vertonen merries vaak een zogenoemd multifolliculair patroon: er zijn dan meer kleine follikels tegelijk aanwezig, wat de kans op een zinvolle OPU vergroot.

Welk sperma is geschikt voor OPU/ICSI en hoe gaat het aanleveren van het sperma in zijn werk?

De keuze van de hengst speelt een belangrijke rol in de voorbereiding op een OPU/ICSI-behandeling. Voor ICSI is slechts één levende zaadcel per eicel nodig. Daardoor komen ook hengsten met een lage vruchtbaarheid in aanmerking, zolang er levende spermatozoa aanwezig zijn – zelfs in kleine hoeveelheden. Zowel vers gekoeld als diepgevroren sperma is geschikt. Ook epididymaal sperma, dat is gewonnen na castratie of overlijden van een hengst, kan voor ICSI gebruikt worden.

Voor een goede planning vragen we u om het sperma tijdig bij Equiception aan te leveren. Een rietje moet uiterlijk 24 uur vóór de geplande OPU bij ons aanwezig zijn. Bent u niet zelf de eigenaar van het sperma? Zorg dan dat we ook uiterlijk 24 uur van tevoren een schriftelijke toestemming ontvangen van de eigenaar of hengstenhouder. Zo kunnen we de procedure vlot en zonder vertraging uitvoeren.

Heeft u vragen over de hengstenkeuze of het aanleveren van sperma? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.

Hoe kan de dierenarts mijn merrie beoordelen op geschiktheid voor de OPU/ICSI procedure?

Door de verschillende stappen in het hele proces en de daarbij horende cumulatieve verliezen, is een goede uitgangssituatie extra belangrijk. Een correcte beoordeling van de eierstokactiviteit vergroot de kans op succes bij een OPU/ICSI-behandeling aanzienlijk.

We adviseren om uw dierenarts uiterlijk op donderdag of vrijdagochtend vóór de geplande OPU in de daarop volgende week uw merrie te laten controleren op geschiktheid.

Tijdens dit onderzoek beoordeelt de dierenarts onder andere het aantal follikels tussen 0,8 en 2,5 cm. Heeft uw merrie minstens 15 follikels van de juiste grootte, dan kan de OPU zonder problemen doorgaan. Zijn het er minder, dan beslist u in overleg met de dierenarts of de behandeling toch wordt uitgevoerd.

Bij twijfel of vragen mag uw dierenarts altijd contact met ons opnemen voor advies.

 

 

 

Wat gebeurt er met mijn merrie op de dag van de OPU?

Op de dag van de OPU zorgen we ervoor dat alles zo soepel en comfortabel mogelijk verloopt voor uw merrie. De voorbereiding is minstens zo belangrijk als de procedure zelf. Uw merrie wordt licht gesedeerd en krijgt medicatie: een ontstekingsremmer, antibiotica en een middel dat de darmen ontspant. In sommige gevallen wordt er een ruggenprik gegeven voor extra comfort. Ook wordt er een katheter geplaatst om de blaas leeg te houden.

De OPU-procedure zelf duurt gemiddeld 30-45 minuten. Tijdens de ingreep voelt de dierenarts via de endeldarm waar de eierstokken zich bevinden en beweegt deze voorzichtig in een gunstige positie. Vervolgens wordt via de vagina een echoprobe ingebracht. Met een dunne naald worden de follikels in aangeprikt en leeggezogen. De inhoud wordt opgevangen, gefilterd en in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van eicellen.

Bij Equiception ligt de eicelopbrengst rond de 65%. De gevonden eicellen worden beoordeeld en klaargemaakt voor transport naar het laboratorium waar de ICSI plaatsvindt.

Het is mogelijk om uw merrie een dag of enkele dagen vóór de OPU bij ons te brengen. Zo voorkomt u een (lange) heen- en terugreis op de dag van de behandeling, wat vaak als minder stressvol wordt ervaren voor de merrie. 

Wilt u liever wachten? Houd dan rekening met een totale verblijfsduur van ongeveer 1,5 tot 2,5 uur, inclusief voorbereiding en nazorg. Tijdens het wachten zorgen wij natuurlijk voor een kop koffie of thee. Na de ingreep kan de merrie rustig bijkomen in een stal. Als alles goed verloopt, mag ze dezelfde dag met u mee naar huis. 

 

Welke nazorg heeft mijn merrie nodig na de OPU-procedure?

Een goede nazorg is minstens zo belangrijk als de procedure zelf. Na de procedure ontvangt u van ons medicatie voor de nabehandeling.

Uw merrie kan de avond en de dag na de ingreep wat sloom zijn, minder eetlust hebben en/of een verhoogde lichaamstemperatuur vertonen. Dit is van voorbijgaande aard. In zeldzame gevallen voelt een merrie zich meerdere dagen niet lekker.

We vragen u daarom om uw merrie de eerste dagen goed in de gaten te houden. Let op haar algemene indruk, eetlust en temperatuur. Bij twijfel adviseren we om altijd contact met ons of uw eigen dierenarts op te nemen 

Rust is belangrijk. We raden aan om uw merrie minimaal een week rust te geven van intensieve training. Licht grondwerk, beweging in de stapmolen of weidegang is zeker toegestaan, maar vermijd zware inspanning.

 

Welke resultaten kan ik verwachten?

Bij elke stap in het OPU-ICSI-proces treden natuurlijke verliezen op. Het uiteindelijke resultaat hangt af van meerdere factoren, zoals de leeftijd, gezondheid en het ras van de merrie. De eicelkwaliteit neemt af met de leeftijd, waardoor jonge merries over het algemeen betere resultaten geven dan oudere merries (vanaf 17 jaar).

Bij Equiception winnen we gemiddeld een eicel uit 65% van de aangeprikte follikels. Dat kan per merrie variëren: sommige halen slechts 30%, terwijl anderen bijna 100% opbrengst hebben. Van de geoogste eicellen wordt na rijping en beoordeling ongeveer 60% bevrucht via ICSI.

Na al deze stappen is de kans om één of meerdere ingevroren embryo’s te verkrijgen per poging ongeveer 60%. Een geslaagde procedure levert gemiddeld 2 embryo’s op. Wanneer een ICSI-embryo wordt ontdooid en overgezet, is de kans op dracht ~80%. De kans op vroegembryonale sterfte ligt iets hoger dan bij een natuurlijke dracht: namelijk 8 tot 15%.

Samengevat wil dit zeggen dat gemiddeld uit 10 verschillende OPU-ICSI-procedures er helaas 4 pogingen niet succesvol zullen zijn, daartegenover hebben de overige 6 pogingen samen 10-12 embryo’s geproduceerd.

Wanneer ontvang ik de uitslag van de OPU/ICSI procedure?

De uitslag is op maandag in de tweede week nadat de OPU is uitgevoerd bekend. U ontvangt die dag van ons een e-mail met de resultaten, waarin we aangeven hoeveel embryo’s succesvol tot ontwikkeling zijn gekomen en gevitrificeerd.

Wat zijn de risico's van OPU?

Zoals bij elke veterinaire ingreep zijn ook aan OPU risico’s verbonden, al treden complicaties zelden op. Tijdens de procedure wordt een naald via de vaginawand naar de eierstok geleid, onder echobegeleiding. Omdat de naald de vagina passeert, kan er een klein risico zijn op infectie.

Mogelijke complicaties zijn onder meer bloedingen (vaginaal, rectaal of uit de eierstok), rectale scheurtjes, abcessen of, in zeer zeldzame gevallen, buikvliesontsteking. In het uiterste geval kan dit levensbedreigend zijn.

Bij Equiception werken we met ervaren professionals en houden we uw merrie nauwlettend in de gaten. De procedure duurt maximaal 45 minuten en wordt indien nodig vroegtijdig gestopt.

Na afloop herstelt de merrie meestal vlot, en in de meeste gevallen is ze dezelfde middag al fit genoeg om naar huis te gaan. Soms is een merrie de eerste 24 uur wat lusteloos of heeft ze lichte temperatuursverhoging. Ernstige na-effecten zijn uitzonderlijk.

Heeft u vragen over de risico’s of over de geschiktheid van uw merrie? Neem gerust contact met ons op.

Wat zijn de te verwachten kosten van OPU/ICSI?

De kosten van een OPU/ICSI-behandeling kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebruik van een eigen of gehuurde draagmerrie en het aantal behandelingen dat nodig is om tot een dracht te komen. Hoewel de initiële kosten per sessie doorgaans hoger liggen dan bij traditionele embryotransfer, is OPU/ICSI vaak efficiënter. Er worden gemiddeld meer embryo’s per sessie geproduceerd, waardoor de uiteindelijke kostprijs per embryo lager kan uitvallen. 

Een overzicht van de actuele tarieven vindt u in onze prijslijst.

Is het noodzakelijk om gezondheidstesten te laten doen voor OPU/ICSI bij Equiception?

Voor een OPU/ICSI-behandeling bij Equiception is het niet nodig om uw merrie vooraf te testen op CEM (Contagious Equine Metritis) en EIA (Equine Infectieuze Anemie).

Wilt u de ICSI laten uitvoeren bij Avantea in Italië? Dan zijn deze gezondheidstesten wél verplicht. Dit is nodig om te voldoen aan de strenge Europese regelgeving voor het exporteren van eicellen naar Avantea en het eventueel terug importeren van embryo’s.

In dat geval moet uw merrie getest zijn op zowel CEM als EIA. Alleen bij volledig negatieve uitslagen kunnen de eicellen naar Avantea opgestuurd worden. Zorg ervoor dat de testresultaten minimaal drie werkdagen vóór de geplande OPU bij ons binnen zijn. De uitslagen zijn vanaf de monsterdatum 90 dagen geldig.

Heeft OPU invloed op de toekomstige vruchtbaarheid van mijn merrie?

OPU heeft geen negatieve invloed op de toekomstige vruchtbaarheid van uw merrie. De ingreep heeft slechts een kortdurend effect op de eierstok. Binnen drie dagen is het weefsel grotendeels hersteld en kan de merrie haar cyclus normaal hervatten, met de ontwikkeling van nieuwe follikels en ovulatie.

Tijdens de procedure worden alleen de follikels op de eierstok aangeprikt; de eileiders en baarmoeder blijven volledig ongemoeid. Ook na herhaalde OPU-procedures zijn er geen significante veranderingen in de structuur of functie van de eierstok op te merken.

Een merrie wordt geboren met een vaste voorraad eicellen (oöcyten), die in de loop van haar leven in kleine groepjes actief worden. Per cyclus ontwikkelt zich een selectie follikels, waarvan meestal slechts één ovuleert. De rest gaat op natuurlijke wijze verloren.

Met OPU verzamelen we eicellen uit de grotere follikels die anders waarschijnlijk zouden afsterven. De kleine, rustende eicellen, die nodig zijn voor toekomstige cycli, blijven onaangetast. In die zin benutten we het natuurlijke verloop van de cyclus, zonder de vruchtbaarheid van de merrie op lange termijn te verstoren.